Randall van Poelvoorde

Trendwatcher & futurist
HomeBiografieLezingenBlogFoto's en video'sContact
Home
Investeer niet in robots in de zorg

Investeer niet in robots in de zorg

Zorgverleners hebben al jarenlang in hun strategische plannen staan dat technologie een belangrijke rol gaat spelen in de zorg. Met name in ouderenzorg zijn de verwachtingen torenhoog en kent iedereen het woord toverwoord “zorgrobot”. En dus wordt er lustig budget vrijgemaakt voor een mechanische pop die kan dansen.

Ze staan helaas te verstoffen in de kast. Ter waarde van vele miljoenen. Ik heb ze gezien.

Ik zie wat er gebeurt en het heeft te maken met wat ik ‘afvinken’ noem. De beleidsmakers van zorginstellingen zijn vaak prima bestuurders. Maar ze hebben eerder een achtergrond in vastgoed of algemeen management dan kennis in technologie of zorg. Laat staan dat ze kennis hebben op het snijvlak van deze twee.

Om de toezichthouders en de buitenwereld te paaien en te laten zien hoe innovatief ze zijn vinken ze het onderwerp “robots in de zorg” af door een robot aan te schaffen.

Wat deze exact moet doen, of de cliënten en zorgverleners het snappen of echt willen gebruiken wordt niet onderzocht. Men vergeet ook dat er nog dure software nodig is.

Of een stopcontact of wifi.

Als de nieuwigheid eraf is, dan gaat de robot in de bezemkast en is er met name geïnvesteerd in deceptie en onbegrip. De cultuur die met redenen omkleed kan blijven beweren dat ‘het toch niets wordt met die robots’ is versterkt.

Ik vind deze kapitaalvernietiging om te huilen. Mijn top 4 voor de zorgbestuurders:

  1. Zorg dat je eerst zelf begrijpt wat technologie kan en niet kan
  2. Ontwikkel een mensgerichte technologie visie, betrek cliënt en zorgverlener hierbij
  3. Zoek technologie partners die niet alleen met ingenieurs werken
  4. Zet mens en oplossing centraal en niet de technologie

Wie werkt er in of met een zorgorganisatie die deze regels al hanteert? Ik kom graag kennismaken om mijn beeld bij te stellen. En te leren hoe jullie dit hebben gedaan.

Laatste blogberichten

Hoe technologie en automotive een duurzame toekomst vormgeven
Blog overzicht
Exponentiële technologie. Digitale revolutie. Wie is daar nou dagelijks mee bezig? Slechts weinig mensen beseffen hoe turbulent de wereld om hen heen is. Ontwikkelingen gaan razendsnel. Maar in het oog van de orkaan is het rustig.
- Hugo te Kaat Senior ICT architect
Hij nam de mensen van De Friesland mee in ontwikkelingen die door de opkomst van exponentiële technologieën snel op ons afkomen. Aan de hand van een groot aantal voorbeelden in zorg en preventie schetste hij een toekomstbeeld waarin nieuwe vormen van interactie tussen mens en machine de zorg betaalbaar en toegankelijk kunnen houden voor iedereen.
- Foppe Hemminga Adviseur business- en klantinnovatie
Hoewel de verwachtingen bedreigend kunnen zijn voor veel ondernemers, wordt door de sympathieke manier waarop Randall de exponentiële groei beschrijft een eye-opener gecreëerd voor velen. Wanneer over enkele jaren de eerste signalen van de exponentiele groei duidelijk worden, zullen velen aan de voorspellingen van Randall terug denken.
- Chris Koeman President , Sakura Finetek Europe
Exponentiële groei valt ons steeds meer ten deel, er verandert veel in de wereld en het zakenleven. Randall van Poelvoorde nam de gasten van netwerkvereniging De Maatschappij West-Brabant mee in de ontwikkelingen. Soms confronterend, soms geruststellend. Het onderwerp riep discussie op, veel voorbeelden illustreerden het verhaal.
- Yvonne van Ballegooijen Voorzitter, De Maatschappij van Breda

Randall van Poelvoorde boeken als spreker?

Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en prijzen

Neem contact op
© 2024 - Randall van Poelvoorde en sprekersbureau Quality Bookings