Randall van Poelvoorde

Trendwatcher & futurist
HomeBiografieLezingenBlogFoto's en video'sContact
Home
Zakelijke lease gaat volledig op de schop door EV

Zakelijke lease gaat volledig op de schop door EV

Nederland telde eind vorig jaar ruim 1,1 miljoen leaseauto’s. Het grootste deel is een zakelijk contract, al neemt private lease ook snel toe.

We gaan ons voor nu even richten op zakelijke lease contracten die Full Operational zijn. Dat betekent een contract voor bijvoorbeeld 4 jaar waar in het leasebedrag onderhoud, reparaties, brandstof en afschrijving worden meegenomen.

Wist je dat elektrische auto’s zo fundamenteel verschillen van brandstof auto’s dat de verhoudingen tussen leasemaatschappij (=eigenaar auto), berijder (=klant) en betaler (=werkgever berijder) overhoop dreigen te gaan?

Alleen al om de volgende redenen:

1. De afschrijving van elektrische auto’s zal veel lager zijn. De Tesla Model 3 schrijft maar 5.5% af in het eerste jaar. Dit is ongeveer drie keer minder dan de afschrijving die we kennen van brandstof auto’s. Dit geldt straks voor meer en meer EV’s. Dit zal moeten worden verdisconteerd. Dat gebeurt nog niet. Bedenk dan ook dat EV’s met name in de lease heel snel aan marktaandeel winnen nu.

2. Er komen steeds meer elektrische auto’s die hun stroom kunnen gaan terugleveren aan het net. De auto wordt bijvoorbeeld ’s nacht opgeladen (stroom is dan goedkoop) en levert overdag het deel terug wat onnodig is (tegen hogere prijs). Deze V2G (vehicle-to-grid) opbrengsten kunnen behoorlijk zijn. Wie krijgt dit geld? Wie denkt hier al over na?

3. Over een aantal jaar kan het zo zijn dat elektrische auto’s als autonome taxi kunnen worden ingezet. De auto levert dan geld op in plaats van stil te staan. ook hier weer; de opbrengsten kunnen behoorlijk zijn. Wie krijgt dit geld? Wie denkt hier al over na?

Bedenk dan ook dat EV’s met name in de lease heel snel marktaandeel winnen op dit moment. Niemand weet precies wanneer 2. en 3. concreet worden, maar als ik een leasemaatschappij zou zijn, zou ik mijn plannen klaar willen hebben.

Mijn vraag: wie van jullie leasemaatschappijen heeft hier al beleid op gemaakt zonder dat we dat weten? Wie is ermee bezig? Als iemand van mijn lezers het weet; reageer! Ik laat me graag bijpraten.

Laatste blogberichten

Hoe technologie en automotive een duurzame toekomst vormgeven
Blog overzicht
Exponentiële technologie. Digitale revolutie. Wie is daar nou dagelijks mee bezig? Slechts weinig mensen beseffen hoe turbulent de wereld om hen heen is. Ontwikkelingen gaan razendsnel. Maar in het oog van de orkaan is het rustig.
- Hugo te Kaat Senior ICT architect
Hij nam de mensen van De Friesland mee in ontwikkelingen die door de opkomst van exponentiële technologieën snel op ons afkomen. Aan de hand van een groot aantal voorbeelden in zorg en preventie schetste hij een toekomstbeeld waarin nieuwe vormen van interactie tussen mens en machine de zorg betaalbaar en toegankelijk kunnen houden voor iedereen.
- Foppe Hemminga Adviseur business- en klantinnovatie
Hoewel de verwachtingen bedreigend kunnen zijn voor veel ondernemers, wordt door de sympathieke manier waarop Randall de exponentiële groei beschrijft een eye-opener gecreëerd voor velen. Wanneer over enkele jaren de eerste signalen van de exponentiele groei duidelijk worden, zullen velen aan de voorspellingen van Randall terug denken.
- Chris Koeman President , Sakura Finetek Europe
Exponentiële groei valt ons steeds meer ten deel, er verandert veel in de wereld en het zakenleven. Randall van Poelvoorde nam de gasten van netwerkvereniging De Maatschappij West-Brabant mee in de ontwikkelingen. Soms confronterend, soms geruststellend. Het onderwerp riep discussie op, veel voorbeelden illustreerden het verhaal.
- Yvonne van Ballegooijen Voorzitter, De Maatschappij van Breda

Randall van Poelvoorde boeken als spreker?

Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en prijzen

Neem contact op
© 2024 - Randall van Poelvoorde en sprekersbureau Quality Bookings